29 December 2011

APA ITU LELAKI YANG SEBENARNYA??

Once upon a time…. like story bed kan.. hehehhe…today I nak cerita tentang rahsia hati… mcm tajuk entry ni la…mengenai lelaki...erm, susah sebenarnya nak bercerita di blog berbanding cakap di mulut. Aku mulakan apa yang aku maksudkan.. ni sume kisah lelaki yang pernah aku kenali… tentang lelaki yang patut aku percayai kejujurannya… kisah lelaki yang aku ceritakan adalah bakal teman lelaki , teman lelaki, dan bekas teman lelaki..orang kata aku ni pemilih orangnya..high taste. Nak yang sempurna n etc. betoi ka aku lagu tu?? Tah ler, mungkin ya dan mungkin jugak tak kan..tak kan aku nak iakan aje ape yang org cakap kalau aku memang bukan macam tu… 

maka, ikutilah ceritaku ini......

KISAH PERTAMA Cinta aku dengan seorang businessman (partime) + pekerja swasta. Time ni aku baru blajar n dok umah sewa. Aku kenali dia mase beli barang yang dia jual..mungkin selalu bertemu buat aku n dia mula saling menyukai…terputus semasa aku praktikal kerja.. faktor berjauhan jadi penyebab. Dia punya teman lain di sisi… lalu kitorang putus… ye sebab tu result sem aku jatuh menjunam. Wajarkah aku jadi begitu???tergoda sangatkah sampai leh trok gitu deh..ish..ish.. 

KISAH KEDUA Cinta swasta..pas tamat belajar, aku trus keje swasta (nama tempat terpakse dirahsiakan). Mase tu aku knal si F. budak lagi..beza kitorang dalam 3 tahun..mungkin waktu tu aku mude n muke lak macam budak2 sket.. cute n comey..hahhaha..perasan kan..tapi memang gitu la orang kat tempat tu selalu ckp kat aku..hehe..best kan jadi budak comel.. aku tak suke pun pada budak tu..yang wujud dalam ati aku cuma just feeling kesian + simpati kat dia..dah die suke sangat kat aku..aku layankan aje la..tapi memang kan, hubungan cam tu takkan berakhir ngan kebahagiaan…jadi ngan relanya aku putus ngan die… tapi kawan balik after a few months n lastly relationship tu memang tak dapat diselamatkan lagi..i tak rela u..heheh… 

KISAH KETIGA Yang ni memang sampai skang aku kecewa abis.. faktor kawan baik aku yang suggest lastly aku merana sampai sekarang.. buat ati aku ilang kepercayaan pada lelaki..huhuhu..nak nangis…pantang dengar lagu kaer-izinkan ku pergi, mesti aku tangkap leleh air mate. Knape? Sebab die bagi lagu ni mase aku break ngan die...sebak gile..nape die sampai ati menduakan aku…aku terima die ngan sepenuh hati dan seikhlasnya, tapi itu ketentuan Ilahi…Kun fayakun..maka, terputuih la ikatan kasih aku n die..sebak siot bile dikenangkan.. kawan aku kata aku pendendam..huhu… tak ikhlas memaafkan die dan orang ketiga yang wujud antara kami… erm,sebut pasal orang ketiga, die dah pun kawin tapi, bukan ngan my X.. wif another man..mungkin cinta sejati die. Tapi lantaran mereka telah menganiaya aku, hubungan mereka tidak berkekalan.. wajarkah aku menyenanginya?? Tapi sebenarnya, tak pernah terlintas di hati aku utk doakan mereka berpisah, tapi mungkin Ilahi lebih Mengetahuinya..aku ikhlas menerima ketentuannya… 

KISAH KEEMPAT Mungkin itu dikatakan teman tapi mesra..mungkin dulu aku penah rapat tapi sampai sekarang masih rapat tapi tak wujud rasa cinta. Dia ngn aku masih berjumpa, dating dan bersahabat… hanya sekadar teman. Dia pun dah ade gefren skang ni…aku??? 

KISAH KELIMA Dia aku kenali dalam internet…bukan cinta pun..sekadar berteman..bercerita dan menyembang.. rupe2nye dia pancing aku untuk aku masuk MLM. Fuhh, memang terkena abis..tak ekhlas langsung..skit gak hati aku pasai tu..tapi mujur iman aku kuat untuk tidak terpengaruh..kental giler la..hahhaa… lastly nyer die terperangkap ngan life die..terpesong dalam bisnes..kehendak Ilahi sumenyer tu..tapi tak tau la, die redha ke tak lepas kes tu. 

KISAH KEENAM Lagik trok..memang tak bleh percaye langsung..aku knal kat internet gak..kebetulan same daerah. Staf K gak cam aku… 1st date ok aje..sembang, makan mcm bese… 2nd time kuar lak after date, die anto ak kat umah sewa (membe aku nye umah,aku tompang aje). B4 kuar kete die nak salam ngan aku, aik, biar benar ni..aku pun cakap “tk payah salam pun kite stil kwn kan”… after that, pas blek, die mesej aku… “awak ni baik sangat ke sampai tanak salam ngan lelaki??... aahhh, mungkin aku tersalah tafsir tentang itu..menganggap, semuanya tulus untuk bersahabat.. tapi salah kah aku untuk cuba menitik beratkan islam dalam pergaulan…so, after that aku trus senyapkan diri bile die contact kembali… 

Soooo, sampai sekarang aku jadi allergic dengan lelaki..
salahkah diriku untuk menjaga keaiban diri, kehormatan diri 
dan kehormatan agamaku sendiri? 
Sudah kurangkah lelaki yang wujud bersifatkan islam dalam dirinya?
atau sekadar islam pada nama? 
Masih adakah jodoh yang baik untuk ku KAU utuskan 
buatku YA RABBI?


= T + E + R + K + I + L + A + N =
H + A + T + I
D + A + N 
......P = E = R = A = S = A = A = N......

18 December 2011

Pesanan Syeikh Abdul Qadir Jailani

ASSALAMUALAIKUM W.R.B.
hari ni nak berkongsi sedikit ilmu......yang saya ambil dari dari posted Al Bukhari di facebook.


Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu : "Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."


Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.


JADI JANGANLAH BERTANGGAPAN YANG TIDAK BAIK PADA SEMUA ORANG....SEKIAN.....

04 December 2011

~1st time~

ceriter ini tentang aku..
hehhee..
nnt la sambung..nak berangan kejap...huahua...

28 November 2011


" ORANG CEMERLANG ITU "

Aku terlihat
Orang cemerlang di mana-mana
Aku terdengar 
Orang cemerlang di pelusuk dunia
Aku tersua
Orang cemerlang di sini sana.
 
Orang cemerlang
Hidupnya waras berimbang
Tiada rasa gusar bimbang
Apa lagi berhati walang
Ke mana pergi fikirnya segar
Berkembang
 
Orang cemerlang
Hatinya bersih jiwanya lembut
Tiada bisa dibibir mulut
Kerja ikhlas bukan pak turut
Bahu memikul tangan bersambut
Fikirannya tenang tidak berserabut
Semangatnya cekal rapat bertaut
 
Orang cemerlang
Sekali melangkah tidak kebelakang
Walaupun dikritik atau dibangkang
Walaupun terima surat layang
Sekali ia berjuang ia tetap berjuang
 
Orang cemerlang
Hidup berdikari teguh jati diri
Tetap pada janji tidak sekali mungkiri
Berkata benar tidak bersembunyi
Jauh sekali menyakiti hati.
Walaupun ia dicemburui
 
Orang cemerlang
Kerjanya bersungguh-sungguh
Arahan dan etika sentiasa dipatuh
Pegangan dan prinsip tetap teguh dan utuh
Digodam dihentam tidakkan rapuh
 
Orang cemerlang
Hidupnya penuh makna
Tidak dibuai mimpi lena
Bukan bodek sini bodek sana
Tidak juga terpesona
Kilauan emas mahupun permata
Atau
Manis madu racun berbisa
Yang menghancurkan diri
Dan nilai luhur manusiawi
 
Orang cemerlang
Tidak lupa tikar sembahyang
Tidak lepak-lepak jarang sembang-sembang
Sayang masa dan wang terbuang-buang
 
Orang cemerlang 
itu pakaiannya takwa
Bijak menolak dosa
Pintar menyerap pahala
Hatinya sentiasa redha
Juru auditnya pesuruh di bahu kiri dan kanan
Jadi perhati pada Allah semesta alam
 Orang cemerlang
Tidak lupa jasa dan pengorbanan
Mahupun ibu bapa saudara pun bukan
Sering ingat budi dan jasa orang sepanjang zaman
 
Orang cemerlang
Ingin menggapai awan gemilang
Ingin mendaki puncak terbilang
Nan...
Di sini di kau dijulang
Kerana jasa dan bakti yang kau sumbang
 
Orang cemerlang
Tidak kenal putus asa
Biar pahit getir melanda
Ganjaran dan balasan bukan dipinta
Cuma...
Ia mahu hidup sejahtera
Syukur nikmat dari yang Esa.
Coretan orang bijak pandai

PANDUAN MENGURANGKAN STRES

APAKAH DIA STRES?

Stres adalah reaksi terhadap tekanan yang berlebihan. Ia bukan penyakit. Namun
begitu, jika beban tekanan adalah tinggi dan berlaku dalam jangkamasa yang
panjang, ia boleh menjejaskan kesihatan. Merupakan tindak balas fizikal dan emosi
yang berlaku apabila kehendak kerja tidak standing dengan kemajuan, sumber atau
keperluan pekerja.

PUNCA STRES DI TEMPAT KERJA

Jenis kerja
- kerja yang menjemukan atau kerja yang berulang-ulang
- terlalu banyak kerja dan kurang masa
Tanggungjawab
- tiada tanggungjawab yang jelas (konflik tugas)
- bertanggungjawab terhadap kerja lain selain kerja sendiri
Hubungan rakan sejawat
- komunikasi tidak berkesan
- gangguan kerja (bullying) dan gangguan seksual
Persekitaran yang tidak selesa
- bising, panas dan sempit
Pengurusan dan organisasi
- budaya menyalahkan pekerja
- tiada sokongan terhadap kerja seperti peralatan yang tidak lengkap kenderaan,
kurang penghargaan dan tiada insentif
- kurang sokongan untuk meningkatkan kerjaya seperti tiada kursus dan sukar untuk
naik pangkat
- tiada penglibatan dalam membuat keputusan atau polisi
Ketidakseimbangan kerjaya dan rumahtangga
- waktu kerja yang tidak fleksibel

KESAN STRES

Stres akan menjejaskan kesihatan dan mengubah tingkahlaku anda kepada
tingkahlaku yang negatif.
Ia boleh menyebabkan
- sakit kepala, keletihan, berdebar-debar, masalah seksual
- gelisah, cepat marah, kerisauan berlebihan, hilang tumpuan dan motivasi
- tidak hadir kerja, merokok, mabuk, menyalahgunakan dadah
Kesan jangka panjang
- hipertensi, penyakit jantung koronari dan ulser peptic - kemurungan

CARA-CARA MENGURANGKAN STRES

1) Mengubahsuai punca stres dengan :
- penyelesaian masalah secara musyawarah
- perancangan kerja dengan baik
- pengurusan masa yang bijak
- berkomunikasi secara lebih berkesan
- mengubahsuai punca stres dalam organisasi seperti polisi, prosedur dan masa
yang tidak fleksibel

2) Mengelak stres dengan :
- elakkan beban kerja berlebihan
- mengetahui kemampuan sendiri
- menolak daripada membuat sesuatu yang melebihi kemampuan sendiri
- membuat kerja secara muafakat

3) Meningkatkan ketahanan diri dengan :
- mengamalkan cara hidup sihat (beriadah, makanan seimbang)
- merehatkan minda (lakukan amalan seperti senaman pernafasan dan relaksasi otot
secara progresif)
- meningkatkan ibadah (amalkan istighfar, selawat, zikir dan doa selalu)
- berfikir secara positif
- mampu (menerima kritikan dengan baik)


sekian...terima kasih dan selamat beramal.....
^__^

26 November 2011

watak yang pelbagai....

assalamualaikum w.r.b.
hari nie my bff wedding... bile saya tanye twins dier, rupenyer ada org tengah.... erm, bagus sekiranya niatnya baik untuk merapatkan jurang dan mengikat silaturahim... cuma 3kali berjumpa...mampukah aku sekuat itu?? niat hanya kerna Allah s.w.t. tp memang terase malu sangat kan.. segan + takut sume ade....

tapi semua itu adalah dengan ketentuan-Nya...

23 November 2011

hari nie ulangtahun dia....

assalamualaikum w.r.b.

memang kan, cinta pertama itu sukar dilupakan...
itu, kali pertama aku suka dan dia juga suka..
tapi tak lama....
berjauhan itu memeritkan....
perpisahan jua yang aku terima....
semoga dia bahagia bersama insan yang dia sayangi...
aku ikhlas melepaskan mu....
tapi tidak untuk melupakan...
jujur hatiku masih teringat kan mu....

dulu kita sambut sama-sama...
masa tu kita suka senyum...
awak senyum pada saya...
tapi kini dah takde lagi...

selamat ulangtahun kelahiran awak....
semoga panjang umur dan murah rezeki...

15 November 2011

perjalanan yang panjang...

siapa yang tahu...

tinggi rendah sesuatu...

panjang pendek sesuatu...

semuanya dalam ilusi atau mengikut situasi...

yang pasti..

perjalanan itu adalah sementara...

walau ia panjang...

atau cuma sekejap sahaja...

ia pasti menemui penghujungnya....


(*___^)




.....

ceriter orang pergi.....

assalamualaikum w.r.b.....

isnin ari tu dapat tau yang orang selalu angkat tangan kalo time aku gi keje meninggal sebab eksiden...
ada masuk paper sinarharian perak 15 nov 2011... teringat lak yang die sentiasa senyum pada aku setiap pagi masa nak gi keje...

pagi tadi... dapat tau plak arwah tok daud meninggal kat kl..pukul 4 pg td bawak blek umah nyang... aku pegi ziarah dulu sebelum gi keje ari ni...

ajal..
maut..
tak tentu umur, usia...
andai ia datang menuntut...
redha dan ikhlas lah..
yang pasti...
yang hidup..
akan pergi jua..
dunia yang sementara..
adalah untuk kita mengejar yang hakiki...

al-fatihah buat yang telah kembali ke ramatullah...
amin...

budi bahasa budaya kita???


ade ke die gelarkan aku tak berbudi bahasa?? bengang?? eeh, takde lah...suke sangat2.... banyak ar suke..sape yang tak berbudi tah ler..cenggini ceritanyer....

      kereta di parking di halaman rumah seorang hamba ALLAH....sebab ada 2 kete dah siap park kat situ, (dalam ati kata, ok la park sini...dekat sket ngan tempat)... aku join program pej.kesihatan K.k. "walk for diabetes"....then masa kunci kete, ade sorng girl kuar dr umah tu..die tengok aje...dalam ati kata (...nothing kot..ok la..).. turun tepi sungai or nama sebenarnyer riverside sayong... join n participate in programme... ade cek point bagai, cabutan bertuah(tak dapat ponn) n sedikit keterangan kesihatan.... dalam pukul 11 tu, kitorang dah setle sume..then naik atas la nak balik kan.... tetibe tgk ade 4 kerusi letak kat simpng masuk then, kete aku lak kene blok dek kete satu lagi yang mule tu dok depan..emmm... pelikkk.....apsal lak ni.. aku pun gi la tanye owner umah..

bagi salam...
then aku tanye.. "adik, kete wira tu sape punye? yang join pgrm kat bawah tu gak ke?"
.."tak la..sini punye...(means, owner umah tu punye la)...
dalam ati (aku ase kete tu tadi park kat depan..nape yang die undur kebelakang sampai blok kete aku)... "bleh tak alihkan...nak kuar kete la..."
.. erm..tak tau la...owner nyer kuar..tak tau la.."
..."die takde tggal kunci ker??"..
die lari masuk dalam....kuar blek...
" tak tau la..dorang kuar, tk tggl kunci pun..tah la..."
".. erm, bleh tak try tipon dorang, akak nak kuar kete la...cmner ek.."
then die masuk lagik....
pas tu tetibe sorang laki kuar berbadan besar, muke baru bangun tido memegang kunci kereta...
aku pun laju la gi kat kete tros...dan get ready nak kuar kete...
orang tu stat enjim, tekan minyak kuat...
dalam ati..(apahal la mamat ni..marah kne kaco tido ker...)
die tros jalankan kete die ke depan sket...sebab depan tu memang lapang pun..macam mule2 aku tgok kete tu berada..pagi la...
masa aku dok undur kete, aku terdengar girl tu jerit sambil nada nyanyi..."budi bahasa, budaya kita..."

sambil drive balik tu, aku pun terpikir...ape kah sebabnya?salah kah aku parking kat situ?? atau die memang bengang tengok kete or ape agaknyer..aku sendiri pun tak paham... jadi benci lak aku asenyer...nak kata aku tak berbudi bahasa, yang die tipu aku tu ape hall... aku ni bengap sanagt ke sampai tak paham situasi...ishh, kalo aku ni tak berbudi memang aku trus dapat budak tu.. tapi aku wat tak heran je...malas aku nak layan..tah ape2...menipu tu lagik la berdose kan...erm..lantak ko la budak...

p/s: padahal dalam ati aku, agak anginnn la jugak...huhuhuhu.....

02 November 2011

" YA ALLAH "

“Ya Allah, Yang Maha Kaya dan Terpuji,
Ya Tuhan Maha Pencipta, tempat kembali,
Aku memohon kepada-Mu nikmat rezeki yang halal;
sehingga aku tidak memerlukan lagi kepada yang haram,
Kayakanlah aku dengan nikmat kurnia-Mu,
Ya Tuhan Yang Tiada Lain Daripada-Mu,
Dengan rahmat-Mu wahai Yang Maha Pengasih dan Penyayang,

Yang Maha Kaya dan Pemberi Rezeki,
Ya Tuhan Yang Banyak Memberi,
Tuhan yang Maha Agung dan Maha Mulia.”

-K-E-C-E-W-A-

sebab ???
............

pemergiannya....

assalamualaikum w.r.b....

Sudah tertulis apa yang akan terjadi hari ini..
arwah pergi meninggalkan dunia ini.. 
20.10.2011, aku sekadar menziarahinya di hospital....
kini, hari ini, dia pergi meninggalkan dunia ini...
ajalnya sudah diketahui ekoran penyakit.. 
mungkin dia sudah bersedia menanti akhir nyawanya..

tapi bagaimana dengan aku?? 
hanya ALLAH S.W.T. sahaja yang Maha Mengetahui.....

al- fatihah buat saudara Ismail Bin Salam....
Semoga rohnya ditempatkan dengan orang-orang yang beriman.. 

amiinnn.... 

Al- fatihah.....

20 October 2011

melawat orang sakit....

Assalamualaikum w.r.b....


moga2 u'all sehat sejahtera di samping orang tersayang..macam saya walaupun saya sekarang sendirian mengadap pc ni..hukhuk... sebenarnya banyak cerita yang berlaku bulan nie tapi tak sempat saya nak bercerita...antaranyer....

1. kisah wedding jeket..

2. kisah eksiden on da way blek perak after dat wedg..

3. parent blek dr langkawi..

4. one day after that they all gi kuantan pahang plak...

5. i yang demam trok tapi takde sape jaga ( dah dok sensorang, tu la jadinyer)..hukhuk...

6. opis yang renovate, tak siap2...tah ape2 punye ktrktr...ish2... (komplen klhkn bos lak aku ni kn..hehehe..)...

7. surat sambung kontrak keje tak buat2 lg nie...(tggl 1 bulan aje keje ni)...

8. aku aply internal jawatan staff...utk e27(mcm takde arapan sebab lain kos, len bidang tugas.. tah bile interview nye la ek...)

9. and today melawat pck mail salam yang ngah kritikal kat hsptl taipg (org yg nak jodohkn aku ngan ank buah die-tapi cm tak sampai ajatnyer tu..bukan pasai pa, anak sedare die tu pemalu sangat, aku kan cool aje)..

10. lastly but not least, today is salary  masuk..hikhik....

kne ujan td, bdn ase nak demam blek aje ni...tapi kuatkan semangat....bleh plak, tertggl spek kat opis..aku drive dalam ujan(tawakal aje)...masa blek dr taipg tu, fit bwk sebb dah mlm..memang silau ler..huhuhu.. 

bile nak wat spek baru nie, takde la asik tggl aje..hhehehe..
alasaannn aje tu kan...:P


13 October 2011

SEKITAR DI MAJLIS PERKAHWINAN JEKET @ MUZHAFAR..... X-DBK 03-06













SEKIAN TERIMA KASIH....

orang kata jangan memilih!!!

Tidak,
Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia
bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk
membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu
dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk
lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan
biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman
kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu
sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita
benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama
masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati
kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah
memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil
pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah)
terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi
jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar
berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di
tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda,
pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama,
sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di
samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai
org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam
berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan
hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut
banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa
seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya
mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada
yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,
belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah
anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab
kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah
melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut
tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya
gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan
syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan
insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana
perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba
masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka
lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "


Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.." "



`Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas
kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang
lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada...` 







(halaqah.net)

04 September 2011

Hari Raya Aidilfitri

Hari ni dah hari ke 6.. em,xsempat nk wish pd hari pertama..tapi ape pun,semoga aidilfitri kali ini lebh besar berkatnya.. Salam aidil fitri semuanya...

17 August 2011

INI BERITA GEMBIRA @ BERITA SEDIH??

Assalamualaikum w.r.b.

salam ramadhan dan selamat berpuasa...

ape cerita yang sebenarnye...huhuhu...gembira memang la..tapi tak lame ponn...3 bulan aje..
pastu akan jadi berita sedih..so, macammana???

01 August 2011

Assalamualaikum w.r.b.

hye kawan-kawan...
selamat menyambut bulan ramadhan al mubarak 1432H...


semoga puasa tahun ini lebih baik berbanding tahun2 sebelumnya.

pada aku... 
aku harus berubah... mengubah....

segalanya...

PENDIRIAN...

PEGANGAN...

KEMALASAN...

KEKECEWAAN...

KETAKUTAN...

KEPUASAN...

dan etc....macam2 lagi...

pendek kata, dari yang terok2, burok2, huduh2, senget2.. sumenyer la...

harus ditukar, diubah.... menjadi yang 

" ... LEBIH BAIK ... "

paling penting....

BERUSAHA, DAN BARU BERTAWAKAL...

INSYAALLAH, MOGA DIPERMUDAHKAN...

"4JJ I   YA " Aminn, Ya Rabbal Alaminn....

24 July 2011

AKU AKAN TERUS BERUSAHA.....

aku takkan mengalah punya...dugaan yang sedikit ini hanya untuk ujian agar aku lebih kuat...usaha itu tangga kejayaan...kalo tak usaha camner nak grab kemenangan kan....so, cuba dan terus mencuba....
Nafisah Abidin yakin sahabatku...setiap ujian itu datang bagi menguji kemana engkau mengadu..dan bagaimana engkau menghadapinya..
Nor Darus hukhuk...nak nangis...kadang2 ase tak kuat je jati diri ni nak hadapi dugaan -Nya awak...
 
jadi kesimpulannya, yang terbaik adalah.....
"Ya Allah, aku tidak mampu."
Ada kalanya inilah antara bait-bait kata yang akan terungkap di bibir kita tatkala diuji oleh ujian-NYA.
Sahabatku, di kala hatimu mendung bagaikan awan yang berat dengan titisan-titisan air, yakinlah ada cahaya mentari yang akan menyinari hidupmu selepas itu kerana Allah itu Maha Pengasih, Maha Penyayang.
Seringkali kita terlupa untuk memikirkan hikmah di sebalik apa yang menimpa kita kerana kita terlalu fikirkan kesedihan di hati.
Di mana Allah di hati kita tatkala kesedihan itu bermaharajalela? Adakah kita masih ego untuk menadah tangan kepada-Nya terutamanya di sepertiga malam memohon dan bermunajat kepada-NYA?
Sahabat.. indahnya aturan Allah itu tidak dapat dinilai oleh mata hati yang leka dengan kehidupan dunia.
Di saat kita terleka, Allah turunkan ujian tanda sayangnya Allah kepada kita kerana hanya dengan ujian hati kita akan lebih terarah kepada mengingati Allah dan bermunajat kepada-NYA.
Bukankah Allah sudah berfirman dalam surah Ar Ra'd : Ayat 28 :
"(iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram." [QS. 13:28]
Teruskanlah keyakinan kita dengan indahnya aturan Allah tetapkan kepada kita.
Dengan sifat redha dan bersabar serta berusaha untuk membaiki keadaan ke arah yang lebih baik adalah kata kunci kepada kehidupan yang diredhai Allah. Keyakinan terhadap indahnya aturan yang Allah tetapkan adalah keyakinan yang mampu membuatkan semangat kita tidak pernah luntur.
Yakinlah sahabat, Allah menyayangimu. Allah merindui ratapanmu kepada-NYA di setiap sujudmu. Allah merindui munajatmu terhadap-Nya di sepertiga malam di kala semua orang sedang nyenyak tidur.
Buatmu sahabat, Allah menyayangi dan mendengar setiap bait doa-doa kita.
Ikhlaskan diri dengan sentiasa berdoa kepada-Nya. Luahkanlah segala isi hatimu kepada-NYA.
Yakinlah, tiada apa yang perlu diragukan dan bertawakallah kepada-Nya, kepada Tuhan yang menciptakan dirimu, diri kita dan juga sekalian alam ini.
Yakinlah, indahnya tawakal kepada-Nya dan halawatul Iman itu akan dapat dirasai oleh orang yang melihat dengan mata hatinya.
Indahnya aturan-MU ya Allah.

copyright from....
 

14 July 2011

today is KHAMIS

heheh...cam pelik aje kan entry aku  ni...ade sejarah ke today?? 
tah le..maybe or not..hwahwa... just nak bagitau...
ari ni ari khamis.... 
14hb julai 2011.... 
pukul 1.00 tengahari hingga 2.00 petang.... 
aku gi rehat...lunch...
makan kotiaw goreng + limau blend....hehhehe...


sekian sahaja, berita kali ini....


assalamualaikum w.r.b....


:)

dah tak sambung...

assalamualaikum w.r.b.
runsingnyer bila dah ade khabar angin ni..hati aku rase cm blank tros..sampai ati depa wat aku cm ni?tak bermakna langsung ke keringat aku yang aku taburkan selama ni pada mereka??

kata Yanti
" hny yg aku mampu ckp, kite berserah pd yg atas... mmg keputusan pd org atas.. tp hati & akal diaorg Allah sahaja yg mampu ubah.. aku percaya, disaat² akhir nanti, ade keajaiban yg Allah tnjkkn... Allah xkn biarkn hamba DIA dengan kesedihan & kedukaan melainkan kite sendiri yg buat... 
 
sebelum keluar ape² notis, kite jgn resign dl... kalo de keje lain yg lbh baik, br out... jgn rugikan diri sendiri... tgg je.. dlm ms yg sm, kite berusaha & berdoa yg terbaik utk kite...."
 
so...sekarang nie, ape yang aku boleh buat?? menanti sesuatu tanpa ada kepastian...huuhu...sedih bangat nie.....

26 June 2011

runsing

Assalamualaikum w.r.b...
lame dah tak open blog ni...dan lame gak tak menulis.. bukan "bz" pun cuma kadang2 idea tu tak terluah takut menyinggung mane2 pihak..huhuhu...kali ni pun aku blom ade kesah nak bercerita...cuma hati ni selalu rase ingin terjerit melepaskan rasa beban yang ditanggung..tapi untuk sedapkan jiwa aku sendiri, SABAR itu perlu...pujuk hati, ikhlaskan segalanya...Aku cuba dan terus mencuba...moga aku mendapat rahmat-Nya...InsyaAllah atas izin-Nya jua... hidup ini kadang ada pasang surut nya..ada tenggelam timbulnya..ada sepi dan hepi nyer... dan pelbagai lagi..jadi, teruskanlah.........


"aku jua sama"   

13 June 2011

selamat dah..

ape yang selamatnyer...hehehe...
wedding mereka...
siapa?
fitrah dan masitah..
(rakan sekerja saya)
dorang dah selamat menjadi isteri orang...
knape bukak cter mereka..
sebab dorang kan kawan saya..
saya suka dan gembira bila tengok dorang bahagia..
semoga saya pun akan merasai kebahagian itu jua...
insyaAllah....doakan untuk saya yaa....

mood: (*__^)

08 June 2011

mamai la.....

           Satu malam yang sepi...bersama-sama ayah dan bonda, kami menonton berita di TV3... mendengar cerita terkini dan baru terjadi... (dalam ati) oh, lupe la..nak iron baju la..erm, nak pakai baju ape ek..baju batik warne purple la..ade tudung dah kat sini(ruang tamu)...so, aku bangun n melangkah ke bilik dan menuju ke almari baju, nak amik baju kurung purple seperti ape ade dalam pikiranku tadi... aku kembali ke ruang tamu..hidupkan suis seterika..tunggu die panas...n aku mula menyeterikakan baju2 itu... (dalam ati) eh, baju oren tu kan baju batik. boleh gak, iron yang ni sekali...sok leh pilih mane satu nak pakai....em, ok gak tu..aku pun iron kedua2  baju itu sambil menonton tv...setle...bawak masuk dalam bilik n sidai.. time for sleep...zzzzzzzzzzz.... 

        Pagi..pas mandi n solat, aku pilih, mane ek..test baju oren dulu..alaaa, byk kedut gak la, walaupun dah iron..tak jadi la..pakai baju purple la..hehehhe..okey, cute dah.... sesiap ape yang patut n bawak bekal kuih yang bonda masak.. 

aku nek motor gi keje...
vroommm...vrooommm.....prengggggg..... 

sampai la ke opis....nampak akak opis aku samapai gak "hah, kak leha"...( dalam ati berkata, awat la kak leha ni..tak pakai baju batik lak die ari ni...ish2...takpe, jap gi aku tegur die..)... nak naik tangga ke pejabat, pakcik guard bagi salam, aku pun jawab "waalaikumusalam" ..aku pandang pada tangan die, ade buku.. "eh, ade novel baru ke pakcik..macam syok aje..nor pinjam ek"..."okey", die jawab...masuk opis, aku pasang tv...eh, ade iklan rattatoile...eh, petang ni la...syok ni..eh, ari rabu , 8 june?? ari ni la kan... tapi..... hahhahhhaa...ari ni ari RABU la upenyer..bukan ari KHAMIS...awatnyer aku pakai baju batik...nyanyok ke aku????  huhuhuhu...aku diketawakan oleh satu opis...nape la, aku yang sedar aku tu salah...wat malu kene gelak aje..huhuhuh...mamai ke angau?? tapi aku nak angau kat sape????  

ish2..tak paham aku...makin tak mengerti aje..huhuhu...masyaAllah...aku masih tak paham, ape penyebab nye aku jadi cam ni ari ni.. adakah aku semakin tua, dan semakin hilang daya ingatan??? atau aku terlampau banyak berfikir sampai dah lalai dalam mengingati semuanya...ish2...
 
"ape nak jadi...ape nak jadi....
sampai sekarang tak kawin lagik...."
...........hahahahah...........
mamai kah aku??


mood: terfikir2 aku jadinya....

03 June 2011

huuuhhhhhh.........

esok dia ajak gi sama2...
keluar ngan die...
gi wedg membe...
wajar ke...
terima sebagai kawan or ....?
tapi hati ni dah cukup runsing..
nape die tak paham?????






mood: ready or not???
i pun taktau...

26 May 2011

something happen to me??

assalamualaikum...

aku dengar die cakap (iklan di tv3).."nurul rase, nurul dah jumpa putera idaman nurul"..... ewah2 sonang nyer die dapat..
aku lak??cm ne?
how..ade ke peluang nak ase cm tu??huhuhu..just wait n see... "Tuhan ngah mengadun..."petikan dari Pak Rampa-novelis fromcerpen in Halaqah.net...

so, for me...apa yang patut adalah....
.
.
.
.
.
.

tunggu....

insyaAllah, terbaik buatku....

mood: in relax...


24 May 2011

" HADAPI DENGAN SENYUMAN "

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi
Biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... kan baik baik saja

Bila ketetapan tuhan
Sudah ditetapkan
Tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini
Bahwa semua yang terbaik
Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang


mood: masih berusaha dengan sebaiknya....

21 May 2011

Aku Bukan Perempuan Itu.....

Aku seorang perempuan. Perempuan yang hidup dalam arus dunia moden. Penuh tipu daya andai tersilap langkah.. MERANA..

Aku perempuan yang benci akan penyakit cintakan dunia. Aku perempuan yang mahu cinta Allah meresapi seluruh jiwa! Tenggelam dalam cinta-Nya. Sungguh mengasyikkan.

Aku seorang wanita yang mahu tetap teguh pendirian. Halangilah jalanku ke arah reda-Nya, pasti akan kutempuh jua.

Aku perempuan yang bukan begitu mudah untuk patah semangat.. Aku perempuan yang tidak takut dengan helah palsu kerana aku punya Dia! Kebenaran pasti tertegak!

Hasbee Rabbee. Maa fee qalbee ghairullah.
Cukuplah Allah bagiku. Tiada dalam hatiku selain Allah.

Tatkala perempuan lain megah memaparkan gambar di Facebook. Aku mengatakan. Itu bukan aku.
Kerana aku perempuan yang punya maruah. Allah menganugerahkan kecantikan dan kelebihan tersendiri pada tiap-tiap insan bernama wanita.

Oh, bukan untuk dijadikan bahan jajaan mata lelaki bernafsu. Tetapi, khazanah yang perlu disimpan hingga waktunya tiba. Hanya buat suamiku. Aku tidak akan sesekali menghampakan dia.

Aku bangga memperjuangkan pakaian sunnah. Aku bangga mengenakan busana yang menepati kehendak Allah. Aku bangga menutup keseluruhan auratku daripada menjadi panahan mata lelaki. Biar mereka memandang serong.

Tidak pernah tergugat usahaku dalam mendamba reda-Nya. Sedikitpun aku tidak peduli pandangan manusia. Ya, mengapa harus peduli sedangkan Dia adalah Pencipta?

Aku langsung tidak ingin kelihatan cantik di mata ribuan lelaki. Aku langsung tidak ingin menjadi rebutan jejaka kacak atas mata yang hanya memandang kecantikan. Aku langsung tidak ingin sang pria menaruh hati dan harapan kepadaku kerana rupa.

Aku tidak mahu menjadi fitnah bagi mereka. Aku tidak mahu mereka sibuk memikirkan aku melebihi Al-Khaliq Sang Pencipta. Kerana aku tidak tahu alasan apa yang harus ku utarakan saat Dia bertanya kelak.
Malah apabila aku menjadi punca dua jejaka bermasam muka dan bergaduh, aku terasa begitu hina! Seolah-olah aku hanyalah barang yang bisa dibeli begitu sahaja. Aku punya maruah. Aku bukan barang jajaan yang mudah dilihat, disentuh, diusik, direbut sesuka hati! Kerana aku hanya khusus buat dia.

Kerana aku sentiasa merasakan dia ada di sisi walaupun pada mata kasarnya dia tiada menemani. Hanya keyakinan aku sandarkan pada-Nya dalam sebuah penantian. Itu sahaja sudah cukup. Cukup buat aku bahagia dengan dia, takdirku kelak.

Malah aku malu membiarkan seorang lelaki ajnabi berjalan di belakangku lantaran fitnah yang mungkin timbul. Mengingatkanku kepada apa yang dikatakan oleh Saidina Umar radhiallahu 'anhu, "Aku lebih rela berjalan di belakang seekor singa daripada berjalan di belakang seorang wanita."

Aku mahu menjadi perempuan yang sukar. Sukar didekati. Sukar dipermainkan hatinya. Sukar tunduk kepada kehendak nafsu. Sukar mengatakan ya kepada pergaulan yang tiada batasan syarak.

Sukar untuk merasa tenang apabila melihat anak bangsa semakin rosak. Sukar membuang perasaan malu terhadap ajnabi. Aku mahu jadi perempuan yang sukar itu. Aku mahu menjadi sebaik-baik wanita yang tidak memandang dan tidak dipandang. Seperti pesanan Saidatina Aisyah radhiallahu 'anha. Ini baru aku.

Tatkala perempuan lain sibuk memikirkan cinta manusia. Aku mengatakan. Itu bukan aku.

Kerana aku perempuan yang punya matlamat. Aku punya agama yang mesti aku perjuangkan. Lihat! Cubalah lihat di luar sana! Sedih! Aku sayangkan wanita di luar sana! Anak-anak remaja perempuan yang berpakaian mendedahkan aurat.

Sedih! Aku sayang mereka! Wanita yang asyik memikirkan kapan bila mahu bertemu pacarnya. Sedih! Aku sayang mereka! Perempuan yang membonceng motosikal lelaki dan dijadikan hadiah pertaruhan lumba haram. Sedih! Aku sayang mereka! Wanita yang telah dinodai kehormatannya dengan rela!

Sememangnya aku perempuan, aku juga punya rasa. Menyayangi dan disayangi. Namun aku tidak akan begitu mudah tertipu. Kerana aku tidak begitu bodoh untuk menghabiskan masa dengan memikirkan perkara yang tidak pasti.

Hanya angan-angan sementara. Aku bukan perempuan yang menghabiskan masanya sering memikirkan masalah sendiri dan tidak memikirkan kudis yang semakin membusuk pada umat! Aku tidak mahu menjadi perempuan yang mementingkan diri sendiri.

Tatkala perempuan lain sibuk menunggu dan membalas SMS cinta. Aku mengatakan. Aku bukan begitu.

Kerana aku perempuan yang punya hala tuju. Aku tidak akan membazirkan masa mudaku untuk perkara yang langsung tidak bermanfaat untuk akhirat! Hanya keseronokan sementara. Hanya mengenyangkan nafsu.
Oh, aku bukan begitu. Kerana aku mahu sibuk menelaah ilmu. Menggali ilmu Fardu Ain dan juga yang berkaitan dengan hukum syarak. Menjadi seorang wanita yang beramal dengan ilmunya.

Mencontohi Saidatina Aisyah a.s yang cukup cerdas dan cerdik dalam mengeluarkan fatwa. Sehingga menjadi antara rujukan dalam urusan berkaitan hal ehwal masyarakat dan hukum hakam. Itu semua berdasarkan ilmunya.

Sehingga membawa aku untuk berfikir sejenak. Alangkah bodohnya diri andai melayan cinta palsu yang berlandaskan nafsu sedangkan terlalu banyak ilmu yang belum aku teroka.

Aku tidak suka melayan perasaan yang sia-sia sedangkan 'dia' telah ditakdirkan buatku. Aku mahu menjadi perempuan yang matang dengan ilmunya. Dengan ilmunya makin terasa manis akan ibadat. Makin terasa semakin dekat dan erat dalam dakapan kasih Allah. Dengan ilmu yang mewujudkan perasaan khauf, takutkan Allah.

Tatkala perempuan lain ada yang materialistik terhadap wang. Aku mengatakan. Aku bukan begitu.

Kerana aku perempuan yang materialistik terhadap pahala. Mahu akaun akhirat kaya dengan amal soleh. Setiap detik bagiku amat berharga untuk aku lakukan sesuatu yang dipandang oleh-Nya. Kerana aku mahu menjadi wanita syurga! Itu bukan sekadar madah penyedap kata. Bukan sekadar omong kosong. Ini cita-cita tertinggi aku.

Kerana aku perempuan yang berfikiran jauh. Berpandangan jauh ke hadapan. Aku benar mahu cinta-Nya. Terkadang aku terfikir. Andai aku di tempat Masyitah yang dipaksa terjun ke dalam minyak panas semata-mata untuk mempertahankan keimanan, apakah aku kuat sepertinya? Atau mungkin aku akan lari atau mungkin aku akan... entah. Aku menangis...

Aku mahu seperti Rabi'ah al-Adawiyah. Cintanya terhadap Kekasih Agung begitu mengagumkan. Sehingga dengan ujian dia merasa gembira. Benar reda dan tidak merungut walaupun ditimpa musibah. Diculik dan menjadi hamba kepada raja yang zalim.

Apakah aku mampu seperti sufi wanita ini. Yang memperkenalkan apa itu falsafah Cinta Ilahi sehingga tiada cinta manusia di hatinya kerana cintanya yang terlalu mendalam terhadap Yang Satu. Tetapi aku... Aku menangis lagi..

Aku menangis.. Menangis.. Menangis.. Namun, tangisan ini membuatkan aku kembali kuat. Menyedarkan aku daripada lamunan. Kerana aku bukan perempuan yang mudah menyerah kalah! Allahuakbar! Aku tidak kenal erti jatuh yang tidak bangun. Aku bukan perempuan yang begitu. Lembik. Lemah!

Aku bukan perempuan lembik yang lemah. Mengada-ngada. Tidak mampu untuk hidup berdikari dan yang hanya bergantung kepada orang lain. Aku bukan perempuan yang penakut dan pengecut! Aku bukan perempuan yang mudah kalah terhadap cabaran!

Aku mahu menjadi perempuan yang lembut. Yang mempunyai hati yang kuat. Yang tidak lari daripada cabaran dunia tetapi menghadapinya dengan berani. Dengan bersandarkan keyakinan Dia sentiasa di sisi, aku tidak akan takut menegakkan kebenaran. Mempunyai hati yang bisa dilentur namun tak mudah untuk dipatahkan. Aku perempuan yang mampu berpijak atas kaki sendiri.

Akan ku kesat air mata ini dengan semangat baru. Semangat yang lahir dari kekuatan yang dihembus-Nya. Aku tidak akan begitu mudah menurut kata nafsu. Aku perempuan yang ditarbiyah. Mampu mempertahankan maruah sendiri daripada tergadai oleh godaan duniawi. Aku ada Dia. Cukup.

Aku tidak mahu neraka. Aku mengatakan. Itu bukan aku. Kerana aku perempuan yang mahukan syurga.

"Barang siapa taat kepada Allah dan Rasul-Nya, Dia akan memasukkannya ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya. Dan itulah kemenangan yang agung."
[An-Nisa', 4 : 13]
 
"Harta yang paling berharga di dunia adalah wanita yang solehah."

Sumber Grafik: Warnaiman Photography

marah ke tak.....

aku ni patut marah ke tak..tapi... 
adoi..sakit ke ati aku cm ni..
 nape aku di kontrol begini...
nak kuar ngan kawan lama pun macam jadi satu masalah besar..
takkan alwes time aku mesti ngan kuarge???????????? 
arghhhhhhhh..tekanannyer kepala aku..bukan aku sakit ati..
aku kecewa..aku tak diberikan masa untuk bersama kawan,
tapi memaksa aku bertemu jodohku??  apa.....................
yang mampu aku buat....sakitnya hati ini................
memang kecewa.....

mood: masih bodoh

19 May 2011

soalan itu lagik...


HUH......
mengeluh aje aku sejak dua menjak ni..bukannyer berat sangat aku rasa masalah ni..tapi dek kerisauan yang melanda pada ati mereka, jadi aku dipersoalkan..bukan aku mengelak..bukan aku juga membantah, tapi belum tiba hari ku lagi.. 

asik2 soalan ni aje yang diberi pada aku..bukan aku memilih..tapi mesti ada orang lain yang memilih...aku tak demand...mungkin orang lain yang demand..aku tak begitu la...mungkin orang lain yang begitu...Tuhan, tunjukkan aku jalan terbaik-Mu....

soalan itu dikembalikan kepada aku..aku bukan menolak..bukan jua terlalu mengharap..aku sekadar bersederhana dalam segalanya.... DIA lebih mengetahuinya... berikan aku petunjuk-Mu yang terbaik Ya Ilahi... Aku mohon pada-Mu.. 

Permudahkan segalanya buatku.. sakit jiwa ini memendam perasaan..apa salah ku..apa kekurangan ku? Belum cukup sifat kah aku…masih tak sempurnakah aku ini?aku masih begini..masih menyalahkan diri sendiri… atas segalanya… 

berikan aku kesempatan menerima kelonggaran itu....

mood: in tragisi...